Falafel – co je to, recepty

Falafel, tradiční pokrm pocházející z Blízkého východu, se stal světově oblíbenou lahůdkou díky své chutné kombinaci koření, lehkosti a výživné hodnoty. Tyto malé kuličky, vyrobené z namleté cizrny nebo cizrnové mouky, jsou často podávány v plněné pita chlebové placce, doplněné čerstvými zeleninovými saláty a různými omáčkami. Falafel představuje jak výbornou pochoutku, tak i okno do kultury a tradic, které tvoří bohatství orientální kuchyně.

Není nic lepšího než se ponořit do světa falafelu, gastronomického skvostu, který svým původem sahá až do starověkého Egypta. Tato chuťová lahůdka, skládající se z křupavé vnější vrstvy a měkké vnitřní části, představuje ideální spojení jednoduchosti a bohatosti příchutí.


Falafel – obsah článku:

  • Co je falafel
  • Co je gyros
  • Recepty na falafel
  • S čím uvařit falafel
  • Jak připravit cizrnu
  • Kebab falafel a další pochoutky

S postupným šířením se stal falafel jak oblíbeným vegetariánským jídlem, tak i symbolem společného stolování a sdílení radosti z dobrého jídla.

Při pohledu na výrobu falafelu se člověk může setkat s řadou ingrediencí, jako jsou cizrna, petržel, cibule a aromatické koření jako kmín a koriandr. Tyto suroviny vytvářejí harmonickou kombinaci, která oslovuje milovníky vegetariánské stravy i ty, kteří ocení bohaté aroma a křupavost každého sousta.

Přestože falafel pochází z původně vegetariánské kuchyně, může být také skvělým doplňkem k masovým pokrmům nebo jako součást různých sendvičů a wrapů.

Falafel si zamilují i ti, kteří rostlinné stravě obvykle neholdují.

Falafel – co je falafel

Co je falafel? Falafel, tradiční pokrm z Blízkého východu, jsou malé kuličky vyrobené z namleté cizrny nebo cizrnové mouky, obohacené aromatickým kořením, jako jsou kmín a koriandr.

Tato vegetariánská lahůdka se často podává v pita chlebu, plněném čerstvým zeleninovým salátem a různými omáčkami, což vytváří harmonickou kombinaci chutí a textur.

Gyros

Gyros, tradiční řecký pokrm, obsahuje plátky masa (často kuřecího, vepřového nebo jehněčího), grilovaného a obvykle podávaného v pita chlebu. Tento chutný pokrm je často doprovázený rajčaty, cibulí, a tzatziki omáčkou, což vytváří jídlo plné výrazných, středomořských chutí.

Pita chleba recept

Pita chléb, tradiční placka původem z Blízkého východu, je jednoduchý pokrm, který je možné připravit i doma. Základní pita chléb recept zahrnuje mouku, vodu, droždí, sůl a trochu oleje.

Ingredience:

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 1 hrnek vlažného mléka
  • 1 lžička sušeného droždí
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli

Postup:

  1. Do mísy prosít mouku. Do středu udělat důlek a přidat droždí, cukr a mléko.
  2. Směs metličkou nebo vařečkou promíchat, aby došlo ke spojení ingrediencí. Poté začít postupně přisypávat mouku a hníst těsto, dokud se nebude odlepovat od mísy.
  3. Hníst alespoň 10 minut, dokud těsto není hladké a pružné.
  4. Mísu s těstem přikrýt utěrkou a nechat kynout na teplém místě asi hodinu, nebo dokud se nezdvojnásobí.
  5. Po vykynutí těsto vyklopit na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělit na 8 stejných kousků.
  6. Každý kousek těsta rozválet na tenkou placku o průměru asi 20 cm.
  7. Placky přendat na plech vyložený pečicím papírem a péct v troubě předehřáté na 250 °C asi 5 minut, nebo dokud nebudou zlatavé.

Dresing do tortilly

Pro vytvoření osvěžujícího dresingu do tortilly lze kombinovat jogurt, citronovou šťávu, nasekaný česnek a bylinky podle individuálního výběru.

Tento dresing dodává tortillám lahodnou chuť, lehkou a krémovou konzistenci, která skvěle doplňuje různé plněné pokrmy, jako jsou falafel nebo zeleninové wraps.

Falafel recept

Domácí falafel lze připravit snadno a rychle. Základní falafel recept zahrnuje namletou cizrnu, cibuli, petržel, česnek a směs koření. Ingredience se smíchají, vytvoří se malé kuličky a ty se smaží nebo pečou, dokud nejsou křupavé.

Výsledkem je chutný falafel, který lze podávat jako samostatné jídlo nebo v pita chlebu s oblíbenými přísadami.

Ingredience:

  • 400 g suché cizrny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst petrželky
  • 1 hrst koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře

Postup:

  1. Cizrnu namočit přes noc do vody.
  2. Druhý den cizrnu slít a uvařit doměkka.
  3. Uvařenou cizrnu scedit a nechat vychladnout.
  4. Cibuli, česnek, petrželku a koriandr nasekat nadrobno.
  5. Všechny ingredience smíchat v míse a dobře promíchat.
  6. Z hmoty tvarovat malé kuličky nebo placičky.
  7. Falafely smažit ve velkém množství oleje dozlatova.
  8. Podávat s pita chlebem, salátem a omáčkou podle chuti.

Tipy:

Falafely lze také péct v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut. Místo kajenského pepře je možné použít i jiné koření, například sladkou papriku, chilli nebo oregano. Falafely lze použít jako součást různých pokrmů, například do salátů, wrapů nebo sendvičů.

Falafel se hodí k obrovské spoustě pokrmů.

Falafel z cizrny – cizrnový falafel

Falafel z cizrny je variací tradičního receptu, kde se namísto cizrnové mouky používá namletá cizrna. Tato alternativa dodává falafelu bohatší a intenzivnější chuť, často doprovázenou výraznější barvou. Falafel z cizrny si zachovává oblíbenou křupavou vnější vrstvu a měkkou, aromatickou vnitřní část.

Cizrnový falafel, oblíbený pro svou výživnou hodnotu, kombinuje chutnou cizrnu s aromatickým kořením. Namletá cizrna se smíchá s cibulí, česnekem a bylinkami, vytvoří se kuličky a ty se smaží nebo pečou. Výsledek je lahodný falafel s bohatou a jemnou chutí cizrny, který nabízí výbornou alternativu k tradičnímu receptu.

Domácí falafel

Příprava domácího falafelu umožňuje plnou kontrolu nad použitými ingrediencemi a kořením. Je skvělé kombinovat cizrnu, cibuli, česnek, petržel a oblíbená koření podle vlastního vkusu, vytvořit malé kuličky a upražit je nebo upéct, aby získaly dokonalou texturu a chuť.

Domácí falafel je skvělou volbou pro ty, kteří si chtějí vychutnat autentický chuťový zážitek přímo z vlastní kuchyně. Suroviny na falafel jsou navíc cenově dostupné.

Falafel – s čím podávat

Falafel – s čím podávat? Falafel se vynikajícím způsobem hodí k různým pokrmům. Kromě tradičního podávání v pita chlebu je možné falafel servírovat s hummusem, tzatziki omáčkou, salátem z bulguru, čerstvými bylinkami nebo zeleninovým salátem.

Díky své všestrannosti se falafel snadno kombinuje s různými druhy omáček, takže ten, kdo vytváří tento pokrm doma, může experimentovat s různými přílohami a doplňky podle svých osobních preferencí, což umocní chuť a texturu každého sousta.

Lze například nahradit klasický česnek medvědím, přidat kari, využití kokosového oleje namísto běžného oleje je také skvělým nápadem, nebo třeba do směsi přidat kurkumu či zázvor pro hřejivou, pikantní chuť.

Falafel v troubě – recept

Pro ty, kteří preferují zdravější způsob přípravy, je možné falafel připravit i v troubě. Těsto na kuličky se vytvoří stejně jako u klasického receptu, avšak namísto smažení se umístí na plech a peče se v troubě, dokud nejsou krásně zlatavé a křupavé. Tato metoda přidává pokrmu lehkost a zachovává jeho charakteristickou chuť.

Jak připravit falafel v troubě:

  1. Cizrnu namočit přes noc.
  2. Druhý den cizrnu uvařit.
  3. Cibuli, česnek, petrželku a koriandr nasekat.
  4. Všechny ingredience smíchat a tvarovat kuličky nebo placičky.
  5. Péct v troubě předehřáté na 200 °C asi 20 minut.

Falafely jsou skvělá a zdravá pochoutka, která se dá připravit na mnoho způsobů.

S čím jíst hummus?

Hummus, oblíbená pomazánka z cizrny, se skvěle hodí jako dip k falafelu. Kombinace měkké a krémovité textury hummusu s křupavým falafelem tvoří ideální spojení chutí.

Hummus lze podávat také s křupavým pečivem, čerstvou zeleninou nebo jako součást dalších nejen středomořských pokrmů.

Falafel je možné ozdobit sezamovými semínky.

Jak uvařit cizrnu – recept

Pro přípravu cizrny jako základu pro falafel nebo hummus je důležité ji správně uvařit. Nejprve je potřeba cizrnu namočit přes noc a poté ji vařit v osolené vodě až do měkka.

Přidání česneku, bylinek a olivového oleje do vařící vody může dodat cizrně další aromatické nuance. Po uvaření je možné cizrnu využít v oblíbených receptech.

Jak připravit cizrnu? Příprava cizrny je jednoduchá a může být klíčovým krokem pro úspěšné recepty. Klíčové je namočit cizrnu přes noc a poté ji vložit do hrnce s dostatkem vody, osolit a vařit až do změknutí. Cizrnu lze použít jako samostatnou přílohu, přidat ji do salátů nebo využít při přípravě falafelu či hummusu.

Příprava cizrny:

  1. Cizrnu nejprve propláchnout studenou vodou.
  2. Poté ji dát do misky a zalít studenou vodou.
  3. Cizrnu nechat namočenou přes noc, nebo alespoň 8 hodin.
  4. Druhý den cizrnu slít a zalít čerstvou vodou.
  5. Cizrnu vařit v hrnci na mírném ohni asi 1 hodinu, nebo dokud nezměkne.
  6. Cizrnu scedit a nechat vychladnout.

Tipy na přípravu cizrny

  • Cizrnu lze namočit i ve vodě s octem nebo citronovou šťávou. To pomůže odstranit plynatost.
  • Cizrnu je možné vařit i v tlakovém hrnci. V tom případě se bude vařit asi 30 minut.
  • Cizrnu lze také péct v troubě. Stačí předehřát troubu na 200 °C a cizrnu péct asi 45 minut.

Cizrna je zdravá a výživná potravina, která je bohatá na bílkoviny, vlákninu a další cenné živiny. Je to skvělý způsob, jak doplnit svou stravu o rostlinné bílkoviny.

Cizrna jako příloha

Cizrna jako příloha k různým pokrmům je také skvělý nápad. Vařená nebo pečená cizrna může doplnit masová jídla, zeleninové pokrmy nebo saláty.

Svojí výživnou hodnotou a bohatým aroma přidává do jídel pestré chutě a strukturu. Cizrna je také skvělou přísadou do zdravých a chutných svačin pro děti.

Kebab falafel – recept

Kombinace kebabu a falafelu tvoří lahodné spojení orientálních chutí. Křupavý falafel může být skvělým doplňkem tradičního kebabu, přidávajícím do jídla pikantní a aromatickou nuanci.

Když se spojí s pita chlebem a čerstvými zeleninovými doplňky, vytváří se chutný a sytý pokrm, který potěší milovníky pikantní kuchyně.

Ingredience na kebab falafel:

  • 400 g suché cizrny
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 hrst petrželky
  • 1 hrst koriandru
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 200 g mletého masa (hovězí, kuřecí, skopové)
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky oregana
  • 1/4 lžičky tymiánu

Postup:

  1. Cizrnu namočit přes noc do vody.
  2. Druhý den cizrnu slít a uvařit doměkka.
  3. Uvařenou cizrnu scedit a nechat vychladnout.
  4. Cibuli, česnek, petrželku a koriandr nasekat nadrobno.
  5. Všechny ingredience smíchat v míse a dobře promíchat.
  6. Z hmoty tvarovat malé kuličky nebo placičky.
  7. Falafely smažit ve velkém množství oleje dozlatova.
  8. Podávat s pita chlebem, salátem a omáčkou podle chuti.

Zjednodušený postup:

  1. Cizrnu namočit přes noc.
  2. Druhý den cizrnu uvařit.
  3. Cibuli, česnek, petrželku a koriandr nasekat.
  4. Maso, cibuli, česnek, petrželku, koriandr, kmín, sůl a kajenský pepř smíchat.
  5. Tvarovat kuličky nebo placičky.
  6. Smažit ve velkém množství oleje dozlatova.

Tipy:

  • Místo kajenského pepře lze použít i jiné koření, například sladkou papriku, chilli nebo oregano.
  • Falafely je také možné použít jako součást různých pokrmů, například do salátů, wrapů nebo sendvičů.

Kebab falafel je skvělá a zdravá pochoutka, která se dá připravit na mnoho způsobů.

Falafel chutná výborně nejen se zeleninou.

Falafel není pouze pokrm, který lze zařadit do zdravého a vyváženého jídelníčku pro celou rodinu, je to také příklad sdílení chutí a tradic. Jeho exotická chuť a lehkost udělaly z falafelu globální ikonu rychlého, zároveň zdravého občerstvení. Tato jednoduchá kouzla orientální kuchyně zve strávníky k tomu, aby si při jídle užívali chuťové i kulturní zážitky.