Když opékat, tak na pořádném zahradním ohništi

Každý labužník potvrdí, že není lepší špekáček než takový, který byl opečen na domácím ohýnku! Posezení s přáteli na zahradě u příjemně plápolajícího ohniště se jednoduše nic nevyrovná. Chtěli byste si pořídit ohniště do zahrady také vy? Zde je několik praktických rad!

Výhody ohniště proti zahradnímu grilu

Namítáte, proč byste si měli na zahradu pořizovat ohniště, když již máte venkovní gril? Na grilu jistě připravíte vynikající pokrmy, atmosféru jako zahradní ohniště přesto vytvořit nedokáže. Vždy je nicméně nutné pamatovat na to, že oheň je výborný sluha, ale zlý pán. Současně by se mělo ohniště nacházet hlouběji v zahradě, aby se z něho nekouřilo do obydlí.

Bezpečnostní pravidla

Jaká jsou základní pravidla, která je nutné dodržovat, aby vám od ohniště nehrozilo žádné nebezpečí?

  • Ohniště by nemělo být v blízkosti domu.
  • Ohniště by se nemělo nacházet v blízkosti hořlavých látek.
  • Ohniště by mělo mít dostatečně velký prostor.
  • Ideálním podkladovým materiálem pro ohniště je kámen i štěrková drť.

Přenosná ohniště a jejich výhody

Ohniště může být v zahradě pevně zasazené, ale velmi populární jsou také přenosná menší ohniště. Ta mají hned několik výhod:

  • Po skončení posezení je můžete bez problémů přesunout na některý vzdálenější kout v zahradě.
  • Větší přenosná ohniště jsou někdy vybavena rozličnými typy pánví a obraceček. Dokonce je možné je využít i jako velký přenosný gril.
  • Nevypalují díry do trávníku.
  • Nejste omezeni roční nádobou. Když dostanete chuť na špekáček, nic vám nebrání v tom, abyste ho opékali třeba na sněhu. Jestliže si k ohništi pořídíte poklop, nezhasne ani na dešti.

Levnější není vždy nejlepší!

Klasické kovové přenosné ohniště má běžně cenu několik tisíc korun a při troše fantazie v něm spatříte kombinaci zahradního grilu s létajícím talířem. Značek existuje celá řada a z důvodu bezpečnosti je lepší spoléhat na ty prověřené. U levnějších ohnišť navíc někdy dochází ke sloupávání barvy, což může být s ohledem na výpary i zdraví nebezpečné. Někteří výrobci dokonce ve svých návodech upozorňují na to, že jejich ohniště nemají sloužit k přípravě potravin. Co by to ale potom bylo za posezení?

Přípravu ohniště zvládnete i sami

Kvalitní ohniště, které omráčí vaše sousedy, si ale můžete bez problémů vyrobit i úplně sami! Postačí vám k tomu starší nádoba, ale třeba i sud. Kutilům nic nebrání v tom, aby si zhotovili svůj vlastní originální výrobek jedinečného tvaru.

Topit v takovém ohništi je možné běžným dřevem do krbu. K pravému zálesáckému zážitku však přispěje, když se vypravíte do lesa pro suché klestí nebo suché větve. Popel můžete zužitkovat v kompostéru, protože obsahuje celou řadu minerálů a je skvělým hnojivem.

Vycházejte s obcí i sousedy

Pokud se nechcete dostat do zbytečných problémů, je nutné si ještě před zapálením ohně zjistit několik nezbytných informací:

  • Ověřte si, zda není doba pálení ve vaší obci omezena vyhláškou.
  • Pamatujte na to, že máte sousedy. Když je přímo k ohni nepozvete, ujistěte se, že je dým z ohniště nebude obtěžovat.
  • Ohniště neumísťujte pod stromy s převislými větvemi ani v blízkosti dřevěných staveb.